Enkele jaren geleden...

Vijfde openlucht klank- en lichtspel 2017

In september 2017 was het zover en is het vijfde openluchtspel in première gegaan.

De tuin van het Mollenhof werd omgetoverd tot een waar historisch dorp met kapel, gemeentehuis, café en boerderij. Uiteraard zal je de voortgang al gezien hebben in de maanden hiervoor en kon je de gebouwen week na week zien groeien. Trouwens, de decorploeg startte met de bouw van de 1ste stukken op 8 april in de Willaerthoeve op den Heikant waar alles nauwkeurig ineengezet werd naar model en berekeningen van den Dré en de Stanny. De werken vorderden zo goed dat de schilders zelfs vanaf de 2de week al aan het werk konden.

Het verhaal

In tegenstelling tot de vorige 4 editites, waarvan je de affiches hieronder afgebeeld ziet, speelt het verhaal zich af in 1798 en niet in de jaren 1400.

We hebben nu gekozen voor een verhaal uit de periode van de Boerenkrijg, omdat onze streek en onze dorpen een belangrijke rol hebben gespeeld in deze turbulente periode. Uiteraard kruiden we het geheel met een romantische noot.

De Titel wordt “Voor Outer en Heerd”, de strijdkreet van de boeren.

Het geheel (spel-klank-licht en geluid) zal weer geregiseerd worden door Staf Matheussen. En niet alleen onze huisregisseur, maar onze “huisbeul” Stille Willy is weer van de partij. Deze keer zal hij geen ophanging moeten uitvoeren, maar met het vakkundig gebruik van de guillotine zal hij een Brigand een kopje kleiner maken.
Talpatheater zorgt voor de uitvoering en de figuratie (boeren, brigands, sansculotten, moeders, kinderen, …) wordt ingevuld door de bevolking en verenigingen van Lille. Ondertussen zijn de repetities voor de gesproken rollen al aan de gang en zullen de repetities voor de figuratie kortelings starten.
De fanfare van Poederlee en het Heggekoor zullen zorgen voor de muzikale ondersteuning, een belangrijk onderdeel van het openluchtspel.

We grijpen ook terug naar het concept van het eerste openluchtspel van 1992 toen er een historische markt werd geënsceneerd als inleiding van het eigenlijke openluchtspel. Dit marktje zal gesitueerd zijn op het grasveld achter de tribune. Wat kan je er zoal bewonderen? Mesen uit het dorp die één of ander beroep uitbeelden zoals een schijresliep, een hoefsmid, een schoenlapper, een wever, bedelaar, …

1860f6fa-768x1081