Zaterdag 25/6/2011 voegde Joke Schauvliege, Vlaamse minister van Cultuur,  de “Ommegang van de Hegge” toe aan de “Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed”.

Uit persbericht van ministerie van 26 juni 2011 :

Vlaams minister Joke Schauvliege: “Ik ben blij te merken dat de ruime sector met de nieuwe visie voor een Vlaams beleid rond immaterieel cultureel erfgoed aan de slag is gegaan. Nog maar in december presenteerde ik mijn visienota aan de erfgoedsector. We bouwen voort op de Unesco-conventie uit 2003 en hechten in die lijn veel belang aan de inventarisatie van immaterieel cultureel erfgoed. Zo laten we kennis over tradities, gewoontes en gebruiken niet verloren gaan.”
Uit de 14 nieuwe aanvragen voor opname op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed werden volgende 7 nieuwe dossiers aanvaard: de Zevenjaarlijkse Kroningsfeesten van Tongeren, de Last Post plechtigheid in Ieper, het Hanenzetten in Vlaanderen, de Belgische biercultuur, de Vlaamse beiaardcultuur, kant maken in Vlaanderen en de 25-jaarlijkse ommegang van de Hegge.